Cyrilo-metodskej misii sa venuje aj rozhlasový dramatik M. Groll

31.07.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti, okrem prehľadu domácich a zahraničných pamätníkov venovaných pamiatke osnovateľov nášho písomníctva, uvádza aj základnú vedeckú, odbornú a umeleckú, knižne publikovanú literatúru o období Veľkej Moravy a účinkovaní sv. Cyrila a sv. Metoda na jej území, teda aj na veľkej časti dnešného slovenského územia. Prehľad literatúry uvádzame ako informačný materiál. 
Námet z účinkovania cyrilo-metodskej misie na Veľkej Morave si zvolil aj rozhlasový dramatik Mojmír Groll (1940). Hra sa volá A slovo vzklíčilo, Slovenský rozhlas ju premiérovo uviedol 1. septembra 1998, knižne vyšla ako úvodný text v rámci autorovho triptychu rozhlasových hier pod rovnakým názvom - A slovo vzklíčilo.
Námetom hry je zápas biskupa Metoda o neodňateľnú možnosť slovanských národov používať v liturgii svoju vlastnú reč. Je to trojnásobne ťažký zápas. Metod ho musí zvádzať s intrigami zvyšných predstaviteľov franského kléru na čele s Vichingom, s výbojným kráľom Svätoplukom a nakoniec i priamo s pápežom v Ríme. Autor do Ríma jednoznačne situuje aj najznámejšieho žiaka solúnskych bratov a predpokladaného nástupcu Metoda na biskupskom stolci, potomka veľmoža zo slovenského územia a slovenského pôvodu - Gorazda.
Formálne je hra dramatickým rozvíjaním textu pamätí, ktoré diktuje Gorazd kláštornému novicovi a dokončuje ho v deň 4. výročia úmrtia biskupa Metoda, teda 6. apríla 889. Na záverečnú otázku novica: "A vaše signum, otče?", Gorazd odpovedá takto: "Netreba synu. Nepatrí sa, aby moje meno prekrývalo svetlo, ktoré má svietiť nášmu ľudu v temnote vekov. Som iba iskierka, ktorá mala zapáliť v srdciach našich potomkov svetlú spomienku na veľkých učiteľov a dobrých pastierov na počiatku našej histórie..."
 

Vyberte región